Pieczone udka w chrupiącej panierce

4.5 (176 ocen)

Idealnie soczyste mięso, a wszystko za sprawą maślanki.

Składniki:

  • -5 udek z kurczaka,
    -1 litr maślanki,
    -2 łyżki przyprawy do kurczaka,
    -1 łyżka vegety,
    -1 łyżka papryki słodkiej,

    -2x175g 'tortilla chips' lub nachos'ów z chili,
    -2 łyżki bułki tartej,
    -olej.
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Nachosy

Pieczone udka w chrupiącej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka czyścimy, myjemy i osuszamy. Maślankę przelewamy do garnka, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Udka układamy w naczyniu, zalewamy maślanką i odstawiamy na noc do lodówki.
    Następnie nachosy blendujemy, wsypujemy do miski, dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Udka wyjmujemy, lekko osączamy i panierujemy w chrupkach, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 80 minut w temperaturze 180stopni. Co 20 minut spryskujemy olejem z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować