Paprykowa pieczeń

0 (0 ocen)

Pieczeń smakuje pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Gdy zostanie jej z obiadu, pozostała część stanowi pyszny dodatek do pieczywa. Aby danie było kolorowe polecam użyć papryk o różnych kolorach.

Składniki:

  • Składniki :
    • 1,2 kg wieprzowiny bez kości (np. schab),
    • 3 czerwone papryki,
    • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
    • 3 łyżki startego na tarce sera żółtego,
    • 1 cebula,
    • 3-4 gałązki rozmarynu,
    • olej,
    • zioła prowansalskie,
    • świeżo mielona sól morska,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • papryka ostra w proszku,
    • 0,5 szklanki czerwonego wina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Paprykowa pieczeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawianie 1. Mięso przepłukujemy i osuszamy. Gotowe oprószamy przyprawami (zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka).
  • obsmażanie 2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Mięso obsmażamy z każdej strony.
  • przed pieczeniem 3. Gotową przekładamy do żaroodpornego naczynia. Podlewamy ją winem, smarujemy olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 20 minut w 180°C.
  • przygotowanie papryki 4. Miedzy czasie przygotowujemy paprykowe nadzienie.
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażamy do momentu jak papryka delikatnie zmięknie. Na koniec dodajemy pietruszkę i ser. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • po nałożeniu nadzienia 5. Podpieczone mięso wyjmujemy na deseczkę. Nacinamy je wzdłuż, wykonując 3 nacięcia. Utworzone w ten sposób „rowki” napełniamy paprykowym farszem. Całość przewiązujemy w kilku miejscach nicią. Na wierzch wykładamy rozmaryn. Mięso ponownie wstawiamy do piekarnika.
    Pieczemy je do momentu jak stanie się miękkie (w sumie około 70-80 minut).
    Gotowe wyjmujemy, kroimy w plastry i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować