Papryka faszerowana mięsem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Obiad, samo zdrowie.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki dla 3 osób:

    3 papryki – ilość w zależności dla ilu osób – 1 papryka dla 1 osoby,

    1 mała cebula, 2 ząbki czosnku

    Sól, pieprz, oregano,

    Ser mozzarella

    Farsz:

    40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (lub samego wołowego)

    Karton sosu pomidorowego (typu passata)

    Sól

    Pieprz

    1 cebula, 2 ząbki czosnku

    Oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, przekrajamy ją w górnej części i czyścimy środek z pestek . Paprykę w środku delikatnie solimy i pieprzymy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy połowę sosu pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano do smaku. Całość dusimy pod przykryciem około 25min od czasu do czasu mieszając.
  • 3. W naczyniu do pieczenia układamy wyczyszczone papryki, następnie nadziewamy je farszem mięsnym. W odrębnym naczyniu przygotowujemy sos pomidorowy, dodając do gotowego sosu ( drugiej części) sól, pieprz, oregano - całość mieszamy i dodajemy do naczynia z paprykami.
  • papryka z farszem mięsnym 4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około ½ godz. - po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze około 10 – 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować