Panna cotta z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Panna cotta z rabarbarem. Pyszny i szybki w przygotowaniu włoski deser. Delikatna słodycz śmietanki z kwaśną galaretką rabarbarową. Smakuje obłędnie !

  • 5 godz.

Składniki:

  • Panna cotta 3-4 porcje

    śmietanka 30-36 % 250 ml
    mleko 250 ml
    cukier puder 2-3 łyżki
    żelatyna 2-3 łyżeczki
    woda

    Galaretka

    rabarbar 1 łodyga
    cukier 1-2 łyżeczki
    sok z połowy pomarańczy
    żelatyna 1 łyżeczka
    woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Panna cotta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Żelatynę zalewam odrobiną wody i odstawiam, aż napęcznieje. Mleko i śmietanę przelewam do rondla mieszam z cukrem i doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Gotuję parę minut co jakiś czas mieszając, aby śmietanka się nie przypaliła. Żelatynę podgrzewam w mikrofali parę sekund, aby się rozpuściła. Rondel odstawiam dodaję żelatynę i dokładnie mieszam. Warto dodać ziarenka z laski wanilii deser zyska na smaku. Śmietankę przelewam do miseczek, filiżanek lub słoiczków i odstawiam do wystygnięcia. Deser wstawiam do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Ilość żelatyny należy dopasować do konsystencji deseru w każdym razie musi utrzymać jego kształt. Aby wyjąć deser należy miseczkę zanurzyć na parę sekund w gorącej wodzie, następnie wyłożyć panna cottę na talerz do góry dnem.


    Żelatynę zalewam odrobiną wody odstawiam, aż napęcznieje. Rabarbar myję i osuszam. Następnie odcinam końce i usuwam grube włókna, kroję na mniejsze kawałki. Rabarbar przekładam do garnka zasypuje cukrem i podsmażam na małym ogniu. Rabarbar mieszam co jakiś czas, aby się nie przypalił. Kiedy odparuje płyn dodaję sok z pomarańczy. Rabarbar podsmażam do momentu, aż się rozpadnie i odparuje nadmiar soku. Żelatynę dodaję do musu i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystygnięcia. Mus przekładam na wierzch panna cotty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować