Panna cotta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Żelatynę zalewam odrobiną wody i odstawiam, aż napęcznieje. Mleko i śmietanę przelewam do rondla mieszam z cukrem i doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Gotuję parę minut co jakiś czas mieszając, aby śmietanka się nie przypaliła. Żelatynę podgrzewam w mikrofali parę sekund, aby się rozpuściła. Rondel odstawiam dodaję żelatynę i dokładnie mieszam. Warto dodać ziarenka z laski wanilii deser zyska na smaku. Śmietankę przelewam do miseczek, filiżanek lub słoiczków i odstawiam do wystygnięcia. Deser wstawiam do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Ilość żelatyny należy dopasować do konsystencji deseru w każdym razie musi utrzymać jego kształt. Aby wyjąć deser należy miseczkę zanurzyć na parę sekund w gorącej wodzie, następnie wyłożyć panna cottę na talerz do góry dnem.
Żelatynę zalewam odrobiną wody odstawiam, aż napęcznieje. Rabarbar myję i osuszam. Następnie odcinam końce i usuwam grube włókna, kroję na mniejsze kawałki. Rabarbar przekładam do garnka zasypuje cukrem i podsmażam na małym ogniu. Rabarbar mieszam co jakiś czas, aby się nie przypalił. Kiedy odparuje płyn dodaję sok z pomarańczy. Rabarbar podsmażam do momentu, aż się rozpadnie i odparuje nadmiar soku. Żelatynę dodaję do musu i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystygnięcia. Mus przekładam na wierzch panna cotty.
Komentarze