Panna cotta z rabarbarem

0 (0 ocen)

Wiosenna wersja klasycznej włoskiej panny cotty, z dodatkiem musu z świeżego rabarbaru z dodatkiem truskawkowej galaretki. Pysznie, prosto i majowo;)

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    500 ml śmietany kremówki 36%
    1 laska wanilii (lub 1 cukier waniliowy)
    2 łyżki cukru
    12g (ok.1,5 łyżki żelatyny)
    3 łyżki mleka
    3 łodygi rabarbaru (ok. 300g)
    1 łyżka miodu
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Panna cotta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę wlać do garnuszka. Dodać cukier i miąższ z laski wanilii (ew. cukier waniliowy). Podgrzewać na małym ogniu, a następnie gotować przez ok. 10 minut, często mieszając.
    Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, pozostawić do napęcznienia.
    Śmietankę zdjąć z ognia, do niegotującej się już, dodać żelatynę, całość dokładnie wymieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Śmietankę rozlać do 4 pucharków, szklanek lub innych naczyń, w którym będziemy podawać deser. Ostudzoną wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 2. Galaretkę przygotować w 200 ml gorącej wody.
    Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do rondelka, zalać ok. 100 ml wody, dodać miód. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie mus rabarbarowy wymieszać z galaretką. Gdy ostygnie, musem zalać schłodzoną wcześniej pannę cottę. Wstawić ponownie do lodówki. Podawać schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować