Pancakes z batatem czyli placki ze słodkiego ziemniaka (bezglutenowe)

4.5 (185 ocen)

  • 30 min

Placki wyszły bardzo smaczne i .... bardzo żółte :) Batat nadał im tego wspaniałego koloru, a przez to placki wyglądały tak, jakby w swoim składzie zawierały kilkanaście żółtek. Bataty same w sobie są słodkie, więc ja do swoich placków nie dodałam cukru, natomiast polałam je z odrobiną syropu klonow

  • 30 min

Składniki:

  • 1 średni batat
    75 ml mleka sojowego, krowiego
    75 ml wody
    1 jajko
    5 łyżek mąki jaglanej
    1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (lub zwykłego)
    szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Placki Naleśniki

Pancakes z batatem czyli placki ze słodkiego ziemniaka (bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Batata obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do głębokiego talerza lub miski, którą przykrywamy drugim talerzem. Batata podgrzewamy w mikrofalówce przez 6-8 minut. Miękkiego batata rozgniatamy widelcem lub blenderujemy. Dodajemy mleko i wodę. Mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Ciasto musi mieć gęstą konsystencję. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy łyżkę mąki, jeśli ciasto nie chce odchodzić od łyżki dodajemy odrobinę wody. Placki smażymy na patelni z niewielką ilością oleju.

Porady

Jeśli w swoim domu nie macie syropu klonowego, placki można polać płynnym miodem lub podać z dżemem czy świeżymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować