Bezglutenowe pancakes

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Bezglutenowe pancakes

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki migdałowej,
    - ok. 1,5 szklanki mleka lub więcej,
    - 1/2 kostki masła,
    - 2 jajka,
    - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    - ok. 3 łyżki cukru (do smaku, gdyż syrop klonowy i owoce są słodkie),
    - szczypta soli,
    - dodatki: syrop klonowy, jogurt, prażone płatki migdałowe owoce (np. truskawka).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pancakes Placki Naleśniki

Bezglutenowe pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę migdałową wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko. Masło roztapiamy (użyłam do tego mikrofali). Wszystko łączymy, mieszamy powoli łyżką lub na niskich obrotach mikserem - do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wychodzi dość gęste, ale nadal lejące się. Na rozgrzaną patelnie (bez oleju!) wylewamy 2-3 czubate łyżki ciasta (użyłam małej chochli do sosu - niecała chochla na 1 pancakes). Ciasto rozprowadzamy przechylając patelnią dookoła. Ewentualnie możemy patelnię trochę posmarować masłem, aby nie przywierało ciasto. Smażymy po ok. pół minuty (lub mniej) do ładnego zarumienienia, odwracamy na drugą stronę, smażymy jeszcze dosłownie chwilę. Pancakes podajemy z syropem klonowym lub jogurtem, prażonymi migdałami i ulubionymi owocami.


    Do smażenia użyłam małej patelni z Ikea średnicy ok. 12-14 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka migdałowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować