Bezglutenowe pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę migdałową wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko. Masło roztapiamy (użyłam do tego mikrofali). Wszystko łączymy, mieszamy powoli łyżką lub na niskich obrotach mikserem - do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wychodzi dość gęste, ale nadal lejące się. Na rozgrzaną patelnie (bez oleju!) wylewamy 2-3 czubate łyżki ciasta (użyłam małej chochli do sosu - niecała chochla na 1 pancakes). Ciasto rozprowadzamy przechylając patelnią dookoła. Ewentualnie możemy patelnię trochę posmarować masłem, aby nie przywierało ciasto. Smażymy po ok. pół minuty (lub mniej) do ładnego zarumienienia, odwracamy na drugą stronę, smażymy jeszcze dosłownie chwilę. Pancakes podajemy z syropem klonowym lub jogurtem, prażonymi migdałami i ulubionymi owocami.
Do smażenia użyłam małej patelni z Ikea średnicy ok. 12-14 cm.
Komentarze