Paluchy drożdżowe

4.99 (186 ocen)

Świetna przekąska, do piwa czy czerwonego barszczu, ale nie tylko. Idealna do chrupania, doskonale sprawdzi się na domowych imprezach.

Składniki:

  • Rozczyn z drożdży:
    50 g drożdży
    3 łyżeczki cukru
    3 duże łyżki mąki
    Ciepła woda

    Składniki właściwego ciasta:
    1/2 kg mąki
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    1 jajo
    1 żółtko
    1 szklanka mleka
    Oregano, kminek, sól ziołową, mielona papryka, sezam lub mak
Wystaw ocenę:

4.99 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przystawki

Paluchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy rozczyn. Podane składniki mieszamy, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.10 minut, aby rozczyn zaczął pracować.
  • 2. Następnie robimy ciasto właściwe na paluchy. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto ma być sprężyste i nie może kleić się do rąk. Jego konsystencję regulujemy ilością mleka, jeżeli ciasto jest zbyt wolne to dosypujemy mąki, jeżeli zbyt twarde dolewamy mleka. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  • 3. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt.
    Prostokąt tniemy radełkiem na paski o szerokości około 2 cm. Po czym każdy pasek składamy na pół jednocześnie zawijając wokół siebie powstałe 2 części. Końce paluchów dokładnie sklejamy. Paluchy układamy na blaszce zachowując odstępy. Każdy paluch smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy ulubionymi przyprawami. Pieczemy ok. 15 minut w temp. ok.170 stopni używając termoobiegu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować