Pająki - posypka do ciast, tortów i babeczek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Post z cyklu ,,Zrób to Sam,,. Własnoręcznie wykonane pająki do zdobienia ciast, tortów, muffinek i różnych deserów. Wykonanie ok. 50-80 pająków kosztuje nie więcej niż 1 zł + barwniki spożywcze. Banalnie proste i twórcze, dzieci będą miały fantastyczną zabawę tworząc pajęcze ozdoby.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 białko
    cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania
    barwnik spożywczy, czarny i czerwony
    3 woreczki
    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pająki - posypka do ciast, tortów i babeczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje.

    2. Do pierwszego woreczka dajemy łyżkę białej masy. Drugą łyżkę lukru farbujemy na czerwono i przekładamy do drugiego woreczka. Pozostały lukier barwimy na czarno i przekładamy do trzeciego woreczka. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcianamy maleńki rożek 1-2 mm.

    3. Przygotowujemy dużo miejsca i rozwijamy folię aluminiową. Zaczynamy od czarnego koloru,wyciskamy nogi i na środku robimy kółko w kształcie brzuszka, wyrabiamy całą czarna masę. Następnie przecinamy róg białego woreczka i robimy oczy, tak samo postępujemy z czerwoną masą i tworzymy pyszczki.

    4. Starajmy się zrobić krótkie nogi, żeby przy odlepianiu nie odleciały. Pająki na foli zostawiamy na całą noc, nie ruszamy, aby ich nie pokruszyć. Im lepiej wyschną, tym ładniej odejdą od foli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Posypka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować