Krem z twarogu i masła do ciast, babeczek i tortów

  • wyświetlono: 2335 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Krem jest po prostu rewelacyjny w smaku i wbrew pozorom nie mocno serowy. Jego delikatność sprawia, że po prostu rozpływa się w ustach. Krem idealnie też trzyma swoją formę, więc idealnie nadaję się nie tylko do lekkich wypieków, ale również do wielowarstwowych, z masą cukrową lub ich dekoracji.

DSC_3803k
  • 2 porcje
  • 10min

Składniki

400g mielonego twarogu (może być z wiaderka, ale koniecznie dobrej jakości)
200g masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Krem z twarogu i masła do ciast, babeczek i tortów

  • 1. Miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym należy ubić do białości i stopniowo zmiksować z twarogiem.
    Krem już nadaje się do użycia.

Porady

- Słodkość kremu możecie modyfikować w zależności od całokształtu swojego deseru.
Istnieje też możliwość sporządzenia go w innej wersji smakowej, np. poprzez dodanie kakao, czekolady, bakalii, soku, owoców itp.
(Przedstawiłam opcję średnio słodką z nutą wanilii.)
- Podane proporcje wystarczą np. do podwójnego przełożenia ciasta o średnicy 18 cm - grubymi warstwami kremu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kremkrem do ciastakrem twarogowykrem z twarogu
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Yenn21

Masa do tortu

Lekka, bardzo smaczna masa.

Krem jako deser w pucharku

Dodane przez: Syljens

Krem Kinder Czekolada z mascarpone

Idealny nie tylko do ciast, ale...

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

Dodane przez: Di bloguje

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

Krem jest też lekki i bardzo delikatny...

krem budyniowo- śmietanowy

Dodane przez: sammakko

Krem budyniowo- śmietanowy

Przepis mam prosto z Włoch. Krem...

Domowy krem krówkowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowy krem krówkowy

Już nie pamiętam kiedy robiłam...

k

Dodane przez: KuchniaPoli

Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Mój pierwszy krem maślany, jestem...