Pączki cytrynowe na każdą kieszeń

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo pyszne pączki, delikatne i niedrogie. Z tej porcji ciasta wyszło mi 25 sztuk. W sam raz do porannej kawy. Można je też upiec na tłusty czwartek.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    3 szklanki mąki
    2 żółtka
    4 dag świeżych drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    Kilka kropli olejku cytrynowego
    5 małych łyżeczek cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka spirytusu
    Olej do smażenia
    1/2 l twardej marmolady o smaku cytrynowym
    Szczypta soli
    1 duża łyżka masła
    1 mała łyżeczka smalcu
    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 białko
    1 łyżeczka kolorowej posypki cukrowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki cytrynowe na każdą kieszeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do dużej miski przesypać mąkę, dodać cukier, sól, żółtka, mleko, rozkruszone drożdże, olejek. Odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 godziny. Następnie zagnieść elastyczne ciasto. Tłuszcze stopić, dodać do ciasta lekko wystudzone, spirytus, sok z cytryny i zagnieść ponownie ciasto tak by ciasto nie było błyszczące. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Rękami odrywać małe porcje ciasta, spłaszczyć, w środek ułożyć łyżeczką porcję marmolady, zlepić pączka. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Olej rozgrzać, układać pączki, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Składniki na lukier utrzeć, posmarować wystudzone pączki, posypać delikatnie posypką. Wystudzić.

Porady

1.Pączki można zamiast lukru posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować