Jabłecznik na każdą kieszeń

0 (0 ocen)

  • 60 min

Miałam kilka produktów zaledwie a do tego dużą ilość marmolady ze świeżych jabłek, coś trzeba bylo z tym zrobić. Spróbowałam zrobić ciasto z 1 żółtkiem i połówką masła i udało się. Smacznego!

  • 60 min

Składniki:

  • około 2 szklanek mąki pszennej,
    niecała szklanka cukru ( najlepiej cukier puder ale niekoniecznie),
    100g masła,
    1 żółtko,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    cukier waniliowy,
    2 łyżki śmietany kwaśnej,
    jabłka ok 5 sztuk lub marmolada z jabłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik na każdą kieszeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki oprócz jabłek ( marmolady) dobrze zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki.

    W tym czasie jeśli nie mamy marmolady z jabłek, to jabłka obieramy, kroimy na kawałki, wcześniej wydrążamy gniazdo nasienne, wkładamy do garnka, dodajemy troche cukru do smaku , odrobinę wody i calośc podgotowujemy na małym ogniu aż jabłka będą miękkie.

    Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, w kilku miejscach nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy mase z jabłek ( lub marmoladę) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy ok. 35 - 40 min.

    Po ostudzeniu można posypać wierzch cukrem pudrem, ale ja polecam nawet bez, wtedy dobrze czuć smak jabłek.
    Smacznego

Porady

Zamiast marmolady z jabłek można dodać z innych owoców, wedle upodobania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować