Ciasto owocowy "resztek" bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przed przygotowaniem ciasta rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 700ml gorącej wody.
Mieszankę ciastek miksujemy bardzo drobno. Dodajemy do niej roztopioną margarynę oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaną masą wylepiamy spód naszej formy (wyłożonej folią spożywczą).
2.Śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, a na samym końcu łączymy z dżemem z czernic. Wykładamy masę na schłodzony spód.
3.Jabłka obieramy ze skórek i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy wodę i zagotowujemy cały czas mieszając. Wsypujemy galaretkę, dobrze mieszamy i ściągamy z ognia zostawiając do całkowitego przestudzenia.
Zimne i lekko tężejące jabłka nakładamy na nasz krem. Na nich- lekko dociskając- układamy połówki delicji. Chłodzimy.
4.Na schłodzoną warstwę masy jabłkowej wylewamy przygotowaną na początku galaretkę truskawkową. Całość chłodzimy przed podaniem w lodówce.
Komentarze