Owocowa babka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto jest mało słodkie i takie miało być. Owoce i galaretka są już słodkie same w sobie.

  • 3 godz.

Składniki:

  • biszkopt:

    2 jajka wielkość M
    2 łyżki cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    masa morelowa
    1 szklanka pure z moreli użyłam morele ze słoika
    4 łyżeczki żelatyny
    3/4 szklanki jogurtu greckiego


    masa owocowa:
    200 g malin
    300 g borówek
    1 i 1/2 galaretki cytrynowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Owocowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka ubite z cukrem 1. Białka wbijam do miski, ubijam na sztywno, dodaję cukie i dalej ubijam na końcu dodaję żółtka. Piana ma być dobrze ubita. Dodaję przesiane mąki i mieszam. Wykładam masę na papier do pieczenia na blaszkę o wymiarach 31x28. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 15-20 minut góra dół.
  • biszkopt upieczony w formie od babki 2. Po wyjęciu biszkopt zwijam w wilgotną ściereczkę i zostawiam do ostygnięcia. Biszkopt odrywam do papieru i przekładam do foremki od babki długość 30 cm.
  • mus morelowy 3. Pure morelowe przekładam do miski, dodaję jogurt. Żelatynę namaczam w 2 łyżkach wody zimnej, dodaję następnie 1/3 szklani wody gorącej i rozpuszczam. Do przestudzonej lekko żelatyny dodaję dwie łyzki musu, mieszam i wlewam do pozostałej masy. Odstawiam do lekkie tężenia.
  • mus wlany na biszkopt 4. Galaretki rozpuszczam w 2 i 1i/2 szklankach wody, odstawiam do lekkiego tężenia. Masę morelową wylewam na biszkopt, wstawiam do lodówki na 30 minut. Wykładam na nią połowę owoców, połowę galaretki i znowu owoce i galaretka. Formę wstawiam do lodówki na dwie godziny albo na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Maliny Morele

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować