Orzechowy przekładaniec

5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem położną, żoną i mamą dwóch córeczek: Natalki i Paulinki. Lubię piec dla moich łasuchów. Orzechowy przekładaniec upiekłam na przyjęcie komunijne Natalii.

Składniki:

  • ● 8 białek
    ● 3 żółtka
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 1 łyżka mąki ● łyżeczka proszku do piecz.
    ● po 10 dag orzechów włoskich mielonych i posiekanych
    ● 10 dag rodzynek
    ● 10 dag wiórków kokosowych
    Krem: 1,5 kostki masła
    ● 3 łyżki cukru
    ● kieliszek spirytusu
    ● 5 żółtek
    ● łyżeczka kawy
    ● 2 budynie śmietankowe
    ● puszka brzoskwiń
    ● 2 op. ciastek delicje
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orzechowy przekładaniec 1. Białka ubijamy, dodajemy cukier
    i żółtka. Nadal ubijając, dodajemy mąkę z proszkiem, mielone
    i posiekane orzechy,
    rodzynki i wiórki. Ciasto dzielimy
    na 2 części. Przekładamy do
    małych blach wyłożonych pergaminem
    i pieczemy 35 minut
    w temp. 170 °C.
  • 2. Brzoskwinie osączamy, sok
    z puszki zagotowujemy z cukrem.
    Budynie rozpuszczamy
    w 1,25 szklanki wody, dodajemy
    żółtka i mieszamy. Wlewamy na
    wrzący sok i zagotowujemy.
  • 3. Masło ucieramy z zimnym
    budyniem. Delicje zanurzamy
    w naparze kawy ze spirytusem.
    Układamy kolejno: ciasto, krem,
    delicje, krem, ciasto, krem, brzoskwinie.
    Posypujemy wiórkami.

Porady

● Brzoskwinie na cieście możemy zalać galaretką brzoskwiniową, a gdy zastygnie, udekorować ciasto kleksami bitej śmietany. ● Orzechowiec ładnie wygląda i doskonale smakuje przybrany bezikami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować