Orzechowo -karmelowy krakersik z kremem cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy:Orzechy zmielić, połączyć z przesianymi makami, proszkiem i kawą. Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku. Masę dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wyłożonej papierem dopieczenia przez ok. 30 min w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części. Każdą część biszkoptu delikatnie nasączyć słabą kawą z mlekiem z dodatkiem niewielkiej ilości cukru.
2.Krem cappuccino: Odlać ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Całość gotować ok. 1 minuty, do zgęstnienia masy. Zimny budyń utrzeć z masłem i cappuccino na puszystą masę.
3.Przełożenie:
Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć połowę kremu cappuccino. Ułożyć warstwę krakersów. Na nich delikatnie rozsmarować połowę karmelu, ułożyć pozostałe krakersy. Ponownie krem cappuccino i ostatnia część biszkoptu. Wierzch posmarować karmelem i posypać orzechami. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby krakersy zmiękły.
Porady
biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, przed przekrojeniem go na dwie części.
Komentarze