Chciałabym przedstawić przepis na pewną ,,słodkość,,. Owa ,,słodkość,, podbiła serca i żołądki moich domowników, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.
60 min
Składniki:
Składniki na placek:
8 białek, 20 dag cukru,3 żółtka,10 dag siekanych orzechów,10 dag orzechów mielonych,
10 dag kokosu,10 dag rodzynek, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem
1 puszka brzoskwiń, 1 i ½ kostki masła, 3 łyżki cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru,
¾ szklanki wody, 1 łyżka mąki pszennej, 5 żółtek, ciastka delicję, kawa, spirytus.
Orzechowo-brzoskwiniowe niebo w gębie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie placka:
Białka ubić na sztywną pianę. Do tak ubitych dodać stopniowo cukier, żółtka ,orzechy, rodzynki, kokos, mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Otrzymaną masę wylać na 2 blachy ,piec 35-40 minut każdy.
2.Wykonanie kremu i sposób złożenia całości:
Brzoskwinie odcedzić. Budynie rozpuścić w ¾ szklanki wody, dodać mąkę i żółtka, całość rozmieszać i wlać do gotującego się soku brzoskwiniowego z cukrem. Ugotować budyń, przestudzić. Budyń połączyć z utartym masłem. Tak przygotowanym kremem posmarować jeden placek, na to ułożyć delicje, nasączone w mieszance kawy i spirytusu. Na delicje wykładamy krem i kładziemy drugi placek. Jego wierzch smarujemy cienko pozostałą częścią kremu, układamy cząstki brzoskwiń i zalewamy galaretką brzoskwiniową.
Komentarze