Orzechowo-brzoskwiniowe niebo w gębie

4.5 (183 ocen)

  • 60 min

Chciałabym przedstawić przepis na pewną ,,słodkość,,. Owa ,,słodkość,, podbiła serca i żołądki moich domowników, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na placek:
    8 białek, 20 dag cukru,3 żółtka,10 dag siekanych orzechów,10 dag orzechów mielonych,
    10 dag kokosu,10 dag rodzynek, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Składniki na krem
    1 puszka brzoskwiń, 1 i ½ kostki masła, 3 łyżki cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru,
    ¾ szklanki wody, 1 łyżka mąki pszennej, 5 żółtek, ciastka delicję, kawa, spirytus.
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowo-brzoskwiniowe niebo w gębie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie placka:

    Białka ubić na sztywną pianę. Do tak ubitych dodać stopniowo cukier, żółtka ,orzechy, rodzynki, kokos, mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Otrzymaną masę wylać na 2 blachy ,piec 35-40 minut każdy.

  • 2. Wykonanie kremu i sposób złożenia całości:

    Brzoskwinie odcedzić. Budynie rozpuścić w ¾ szklanki wody, dodać mąkę i żółtka, całość rozmieszać i wlać do gotującego się soku brzoskwiniowego z cukrem. Ugotować budyń, przestudzić. Budyń połączyć z utartym masłem. Tak przygotowanym kremem posmarować jeden placek, na to ułożyć delicje, nasączone w mieszance kawy i spirytusu. Na delicje wykładamy krem i kładziemy drugi placek. Jego wierzch smarujemy cienko pozostałą częścią kremu, układamy cząstki brzoskwiń i zalewamy galaretką brzoskwiniową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować