ORZECHOWIEC

5 (167 ocen)

....

Składniki:

  • ciasto: 1/2 kg mąki,
    szklanka cukru,
    20 dkg margaryny/masła,
    2 jaja,
    2 łyżki mleka,
    2 łyżki miodu,
    łyżeczka sody

    masa orzechowa: 1/2 szklanki cukru,
    10 dkg margaryny,
    2 łyżki miodu,
    25-30 dkg orzechów włoskich

    krem: budyń waniliowy,
    25 dkg masła,
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić, ostudzić. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, podzielić na dwie części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć jedną część ciasta i upiec (ok 15 min w 170 st C ). Na drugą połowę wyłożyć masę orzechową i piec ok 20 min w 170 st C.
    Orzechy pokruszyć, wsypać do garnka, dodać wszystkie składniki, zagotować.
    Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo budyń do masła cały czas ucierając. Na ciasto bez orzechów wyłożyć krem, przykryć ciastem z orzechami. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować