Ciasto Orzechowiec

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto: 3 łyżki miodu
    ● 2 jajka
    ● 3 szkl. mąki
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 1/2 kostki masła
    ● 3 łyżki śmietany
    ● łyżeczka sody
    Krem: kostka masła
    ● 2 łyżki cukru
    ● 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    ● 3 szkl. mleka
    Polewa orzechowa:
    ● 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
    ● 1/2 kostki masła
    ● 3 łyżki miodu
    ● 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Orzechowiec Desery

Ciasto orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polewa: masło roztapiamy, dodajemy miód, cukier i orzechy, przesmażamy.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 równe części. Każdą z części przekładamy do 2 takich samych blach (39x25 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Na jednej części rozprowadzamy polewę orzechową. Ciasta pieczemy 20 minut w temp. 180 °C.
  • 3. Krem: budynie mieszamy z 1 szkl. mleka, resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Ucieramy na gładki krem.
  • 4. Na ciasto bez polewy wykładamy krem, przykrywamy ciastem z polewą. Lekko dociskamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (159 ocen)

image-24vckhr

4.5 (159 ocen)

Orzechowiec

Teodorka Pachnie orzechami prażonymi 2 godz. 30 min

To może cię zainteresować