Ciasto orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polewa: masło roztapiamy, dodajemy miód, cukier i orzechy, przesmażamy.
2.Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 równe części. Każdą z części przekładamy do 2 takich samych blach (39x25 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Na jednej części rozprowadzamy polewę orzechową. Ciasta pieczemy 20 minut w temp. 180 °C.
3.Krem: budynie mieszamy z 1 szkl. mleka, resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Ucieramy na gładki krem.
4.Na ciasto bez polewy wykładamy krem, przykrywamy ciastem z polewą. Lekko dociskamy.
Komentarze