Omleciki z jagodami

5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem na emeryturze i aktywnie działam w klubie seniora. Danie to podaję na deser moimdwóm synom.

Składniki:

  • 8 jajek
    4 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    cukier waniliowy
    3 łyżki cukru pudru
    25 dag jagód
    1 szkl. bitej śmietany
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Omleciki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek, dokładnie ucieramy z cukrem pudrem i mąką.
  • 2. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy masę z żółtek i delikatnie mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy, mieszamy.
  • 3. Na patelni roztapiamy masło i wlewamy 1/6 ciasta. Smażymy na małym ogniu, aż spód się zrumieni i przewracamy na drugą stronę. Smażymy
    kolejne omlety.
  • 4. Na omletach układamy umyte i osuszone jagody, placki składamy na pół. Śmietanę mieszamy z łyżką rozgniecionych jagód i szprycą wyciskamy masę na omlety. Od razu podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować