Sałatka ma przyjemny i wyrazisty słodko-kwaśny smak. Jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Sałatkę z buraczków najbardziej lubię w towarzystwie kaszy jęczmiennej lub ziemniaków, to zdrowe i proste jedzenie.
Składniki:
0,5 kg buraków
1 duże kwaskowe jabłko
2 płaskie łyżki masła
sok z 1/2 cytryny + otarta skórka
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany (można zastąpić jogurtem)
1 płaska łyżka mąki
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki w skórkach gotować do miękkości. Następnie zalać zimną wodą, a gdy wystygnąć obrać ze skórki.
Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
Dodać utarte buraki, jabłko, sok z cytryny, skórkę z cytryny (dokładnie umytej), cukier.
Składniki sałatki dokładnie wymieszać, dusić na bardzo małym ogniu, często mieszając.
Warzywa należy dusić ok. 5 minut - aż jabłko będzie równie miękkie jak buraki. Jeśli warzywa zacznią przywierać do dna garnka, można dodać trochę wody (2-3 łyżki).
Pod koniec duszenia dodać śmietanę i doprawić do smaku solą.
Sałatkę podawać na ciepło.
Komentarze