Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka

5 (194 ocen)

Sałatka ma przyjemny i wyrazisty słodko-kwaśny smak. Jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Sałatkę z buraczków najbardziej lubię w towarzystwie kaszy jęczmiennej lub ziemniaków, to zdrowe i proste jedzenie.

Składniki:

  • 0,5 kg buraków
    1 duże kwaskowe jabłko
    2 płaskie łyżki masła
    sok z 1/2 cytryny + otarta skórka
    1 czubata łyżka kwaśnej śmietany (można zastąpić jogurtem)
    1 płaska łyżka mąki
    1 łyżeczka cukru
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki w skórkach gotować do miękkości. Następnie zalać zimną wodą, a gdy wystygnąć obrać ze skórki.
    Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
    Dodać utarte buraki, jabłko, sok z cytryny, skórkę z cytryny (dokładnie umytej), cukier.
    Składniki sałatki dokładnie wymieszać, dusić na bardzo małym ogniu, często mieszając.
    Warzywa należy dusić ok. 5 minut - aż jabłko będzie równie miękkie jak buraki. Jeśli warzywa zacznią przywierać do dna garnka, można dodać trochę wody (2-3 łyżki).
    Pod koniec duszenia dodać śmietanę i doprawić do smaku solą.
    Sałatkę podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować