Sałatka z pieczonych buraczków - obiadowa

5 (145 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaczny dodatek do obiadu, pieczone buraczki zachowują dużo więcej właściwości, polecam.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 -3 średnie buraki czerwone
    1 jabłko
    2-3 kiszone ogórki
    1/2 cebuli
    1 łyżka oleju
    1 łyżka octu jabłkowego
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki Buraczki

Sałatka z pieczonych buraczków - obiadowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki wyszorować, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, można podlac odrobina wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 1,5 godziny, czas pieczenia zależy od miękkości buraków. Po upieczeniu buraki przestudzic.
  • 2. Obrać skórkę z buraków i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jabłko i ogórki, dodać olej i ocet. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wstawić do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia aby smaki się przeszły.

Porady

Buraczki możemy upiec podczas pieczenia np. mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować