"Surówka" obiadowa z buraczków

4.5 (4 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sałatka z gotowanych buraków to dodatek do obiadu, który sprawdza się od pokoleń. Jest pyszna, zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu. Możemy podawać ją w klasycznym zestawieniu obiadowym lub jako samodzielną przekąskę.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 450 g ugotowanych buraków
    - 1 mała cebula czerwona
    - 1 duży ogórek kiszony
    - 1 jabłko
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    DODATKI
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 1 łyżeczka octu
    - 2,5 łyżki oleju rzepakowego
    - 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
    - 1/3 łyżeczki soli
    - 1/4 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

"surówka" obiadowa z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości (przez około 50 - 60 minut)*, a następnie studzimy i obieramy ze skórki.

    * Mniejsze buraczki będą ugotowane już po około 30 minutach. Większe sztuki potrzebują trochę więcej czasu.
  • 2. Czerwoną cebulkę kroimy w drobną kostkę, a buraczki, ogórka oraz obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy.
  • 3. Do tak przygotowanych składników dodajemy ocet, olej i sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Sałatkę schładzamy w lodówce.

Porady

Sałatka jest idealnym dodatkiem do smażonych i pieczonych mięs.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować