Babka z karobem na oliwie (wegańska,bez jajek, bez mleka)

4.48 (180 ocen)

  • 40 min

Co zrobić gdy nie mamy w lodówce już ani jednego jajka, a mamy ochotę na kawałek pysznego ciasta do kawy ? Oto rozwiązanie tego problemu: Babka karobowa, bez jajek, bez masła i mleka! Z przepisu możecie również upiec małe muffinki.

  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki razowej np. owsianej, żytniej
    1/2 szkl. cukru zwykłego/trzcinowego/ksylitolu
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    szczypta soli morskiej
    3 łyżki karobu
    1 łyżeczka sody
    1/3 szkl oliwy z oliwek (oleju)
    1 łyżka dowolnego octu
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    1 szkl. wody
    skórka otarta z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka z karobem na oliwie (wegańska,bez jajek, bez mleka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę dokładnie szorujemy, następnie ścieramy z niej skórkę.Suche składniki wsypujemy do jednej miski. W drugiej misce mieszamy składniki mokre i mieszamy je tylko do ich połączenia. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 25-30 minut w 180°C lub do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić ze względu na kształt formy. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą kakaową/karobową.

Porady

Jeśli w domu nie macie karobu, zastąpcie go kakao lub czekoladą w proszku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.37 (237 ocen)

babka cytrynowa bez jajek

To może cię zainteresować