Uwielbiam mięso królicze, a najbardziej uduszone w warzywach, które to tym razem zmiksowałam i połączyłam z czekoladą, chilli, winem i śmietanką - powstał pikantny sos czekoladowy.
Składniki:
nóżki królika 2 sztuki
czekolada gorzka 4 kostki
cebula 3 sztuki
marchewka 1 sztuka
seler 0.5 sztuki
por 0.5 sztuki
papryka mielona słodka 2 łyżki
przyprawa węgierska 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
wino białe 100 mililitrów
śmietana 1 łyżka
chilli w proszku do smaku
peperoncini secchi piccanti suszona peperoni 1 mała
olej rzepakowy 3 łyżki
sól, pieprz ( do smaku)
Nóżki królika w pikantnym sosie czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nóżki królika dokładnie myjemy i osuszamy.
2.Cebulę obieramy i siekamy. Marchewkę, seler i por myjemy, osuszamy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
3.W duzym rondlu/garnku rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron. Dodajemy cebule, suszoną peperoni i starte warzywa, dolewamy trochę wody i przykrywamy pokrywką. Dusimy około 70-90 minut, przy czym obserwujemy i jak będzie za mało płynu - dolewamy wody.
4.Pod koniec duszenia dodajemy mieloną czerwoną paprykę, przyprawę węgierską oraz pokrojony ząbek czosnku, sól i pieprz. Mieszamy i dusimy do miękkości mięsa.
5.Czekoladę gorzką (4 kostki) topimy na parze bądź w mikrofalówce.
6.Nóżki królika wyjmujemy z powstałego warzywnego sosu, który miksujemy blenderem na papkę. Dolewamy do sosu wino, czekoladę, śmietanę oraz dodajemy chilli - dobrze mieszamy. Sos zagotowujemy i polewamy nim nóżki królika.
7.Mięso królicze w tej wersji smakuje z mieszanką sałat (lodowej, frisee, escarole, radicchio, szpinaku) polaną sosem z miodu, octu balsamicznego, soku z cytryny, oliwy z oliwek i soli z dodatkiem pomidora.
Komentarze