Biszkopt niezawodny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek Miksujemy na najwyższych obrotach białak ze szczyptą soli, gdy uzyskamy sztywna piane dodajemy powoli cukier cały czas miksując, następnie do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet energicznie mieszamy i odrazo łączymy z ubitymi białkami z cukrem. zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy mąkę.( Ważne żeby sprawnie dodać mąkę i nie dopuścić do długiego miksowania).
Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp.ok 180 st. przez ok 15-20 min.
2.Jeżeli chcemy przekładać biszkopt masą najlepiej przekroić go zaraz po upieczeniu :)
Porady
Do ciasta biszkoptowego według własnych upodobań można dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe czy prażone płatki migdałów.
Komentarze