Niezawodny biszkopt

4.48 (160 ocen)

  • 20 min

Biszkopt ten może stanowić bazę do różnego rodzaju ciast i tortów.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    4 łyżki wody gazowanej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    łyżka octu
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Niezawodny biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żółtka ubite z octem i cukrem na puch 1. Oddzielamy białka od żółtek.Ubijamy na sztywno, zaś żółtka mieszamy z octem. Po wymieszaniu dosypujemy cukier i ubijamy na puch.
  • z mąką 2. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wodę gazowaną.
    Na końcu wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
    Gotowe ciasto wylewamy na blachę lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. przez 30 min.

Porady

Ja zawsze robię podwójny biszkopt.Dzięki temu mogę go przekroić nawet na trzy części.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować