Niemieckie ciasto czekoladowe

4.49 (162 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Trudny

Pyszne słodkości pochodzące od naszych sąsiadów zza Odry.

  • Dla 6 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - masło (temp. pokojowa): 135 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - soda oczyszczona: 0.75 łyżeczki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - czekolada mleczna ((ja użyłam Wedla-dobrze się rozpuszcza)): 3 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - maślanka: 0.75 szklanki
    - woda: 0.33 szklanki

    - mleko skondensowane słodzone: 1 puszka
    - masło: 0.25 szklanki
    - wiórki kokosowe: 2.75 szklanki
    - orzechy włoskie (posiekane): 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Niemieckie ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka i masło powinny mieć temp. pokojową. Przygotować okrągłe formy na ciasto. Wysmarować 2 formy tłuszczem i podsypać mąką.
  • 2. Wymieszać mąkę, sodę i sól. Czekoladę należy rozpuścić w rondelku z dodaną wodą na małym ogniu ciągle mieszając aby się nie przypaliła. W dużej misce miksować miękkie masło stopniowo dodając cukier, aż do dobrego połączenia produktów. Cały czas miksując dodawać po 1 sztuce żółtka. Do miski dodawać po trochu ostudzoną czekoladę ciągle miksując. Dodać wanilię. Do całości dodawać mieszaninę mąki na przemian z maślanką cały czas miksując (aby dodać maślankę mąka musi być dobrze połączona z resztą produktów).
  • 3. W dużej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać ubite białko do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do dwóch form i piec w nagrzanym piekarniku do 175-180 stopni przez 25-35 minut lub do czasu kiedy wykałaczka wchodząca w ciasto będzie czysta. Gotowe ciasto delikatnie wyłożyć z form i studzić na drucianej podstawce.
  • 4. Mleko skondensowane, masło włożyć do rondelka. Gotować na średnim ogniu ciągle mieszając (uwaga może się przypalić), aż do zgęstnienia mikstury około 6-8 min. Rondelek zdjąć z ognia i wymieszać z wiórkami, orzechami i ostudzić. Na jedną warstwę ciasta wyłożyć połowę kokosowej mikstury, przykryć drugą warstwą ciasta i wyłożyć drugą połowę kremu. Ciasto przykryć i przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować