....ciasto jest kruchutkie a krem budyniowy pyszny. U nas w ok Łodzi jest to napoleonka ale też spotkałam się z nazwą tego ciasta jako kremówka
Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
kostka masła
1/2 szklanki gęstej wiejskiej śmietany (ewentualnie kremówki 36% - od śmietany zależy kruchość ciasta, ważne, aby nie była zbyt wodnista)
Składniki na masę:
3/4 l mleka 3,2%
1/4 kostki masła - 5 dag
1 szklanka cukru
duży cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 całe jaja
Napoleonka...kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto posiekać na stolnicy, zagnieść, schłodzić. Podzielić na 2 części i rozwałkować na blaszki 25x40, ponakłuwać widelcem i upiec w temp.200C przez ok.20 min.,
2.UWAŻAĆ!!!!! przy wykładaniu z blachy- ciasto jest bardzo kruche. Ja ciasto rozwałkowałam na papier, łatwo dało się wyjąć
3.krem:
1/2 l mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym.
4.W 1 szklance mleka rozmiksować pozostałe składniki, czyli jajka, budyń oraz obie mąki, wlać to na wrzące mleko i ugotować jak budyń (do pojawienia się bąbli i zgęstnienia).
5.Gorący krem wyłożyć na jeden placek, na to ostrożnie zsunąć drugie ciasto. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze