napoleonka...kremówka

4.5 (185 ocen)

....ciasto jest kruchutkie a krem budyniowy pyszny. U nas w ok Łodzi jest to napoleonka ale też spotkałam się z nazwą tego ciasta jako kremówka

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    2 szklanki mąki
    kostka masła
    1/2 szklanki gęstej wiejskiej śmietany (ewentualnie kremówki 36% - od śmietany zależy kruchość ciasta, ważne, aby nie była zbyt wodnista)

    Składniki na masę:

    3/4 l mleka 3,2%
    1/4 kostki masła - 5 dag
    1 szklanka cukru
    duży cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 całe jaja
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Napoleonka

Napoleonka...kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto posiekać na stolnicy, zagnieść, schłodzić. Podzielić na 2 części i rozwałkować na blaszki 25x40, ponakłuwać widelcem i upiec w temp.200C przez ok.20 min.,
  • 2. UWAŻAĆ!!!!! przy wykładaniu z blachy- ciasto jest bardzo kruche. Ja ciasto rozwałkowałam na papier, łatwo dało się wyjąć

  • 3. krem:
    1/2 l mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym.
  • 4. W 1 szklance mleka rozmiksować pozostałe składniki, czyli jajka, budyń oraz obie mąki, wlać to na wrzące mleko i ugotować jak budyń (do pojawienia się bąbli i zgęstnienia).
  • 5. Gorący krem wyłożyć na jeden placek, na to ostrożnie zsunąć drugie ciasto. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować