Napoleonka

4.43 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Napoleonkę zazwyczaj robię na krakersach. Tym razem postanowiłam zrobić ją od postaw własnoręcznie. Wbrew pozorom nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy i czasu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4,5 szklanki mąki
    30 dag masła
    250 ml gęstej, kwaśnej śmietany
    2 żółtka
    1,5 łyżki smalcu

    Budyń:
    3 szklanki mleka
    220 dag masła
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3 opakowania cukru waniliowego

Wystaw ocenę:

4.43 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Napoleonka

Napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy i pieczemy każdy placek oddzielnie około 15 minut w 160 stopniach w blaszce o wymiarach 24×26 cm.
  • image-1qrf60w 2. Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę, dolewamy systematycznie mleko ( do wyczerpania 1 szklanki) i miksujemy z sypkimi produktami. Pozostałe mleko gotujemy, wlewamy masę i gotujemy budyń. Do ugotowanej masy wkładamy kawałki masła i miksujemy na jednolity budyń.
    Placki przekładamy gorącym budyniem, wierzch posypujemy cukrem pudrem.


  • image-04lk187 3. Ciasto po godzinie wstawiamy do lodówki – będzie najlepsze na drugi dzień.
  • image-04b9bml 4. Niesamowicie delikatna w smaku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować