NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

PYSZNA:))

Składniki:

  • 2 kg.czarnych porzeczek
    1 litr spirytusu
    1 litr listkówki
    3 gozdziki
    kawałeczek cynamonu
    2 laski wanilii
    2 szkl.cukru
    kilka rodzynek
    3 łyżki miodu

    PODAM RÓWNIEŻ PRZEPIS NA LISTKÓWKĘ,POTRZEBNĄ DO SPORZĄDZENIA NALEWKI:

    - 2 szklanki młodych, świeżo rozwiniętych listków czarnej porzeczki wraz z pędami (bez ugniatania)
    - 1 litr żytniówki
    - 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
    - 1 szklanka cukru

    Listki opłukać i włozyć do słoja, zalać 2 szklankami żytniówki, zamknąć i odstawić na tydzień. Następnie
    nalew zlewamy i przechowujemy w zamkniętej butelce, a liście zalewamy resztą wódki i pozostawiamy w chlodnym miejscu na 2 tygodnie.
    Zlewamy wyciąg znad liści i łączymy z poprzednim nalewem, a liście zasypujemy cukrem mieszamy i postawiamy w ciepłym miejscu na 3-4 dni,az rozpusci sie cukier.
    Często mieszamy. Syrop zlewamy, nalewkę łaczymy z syropem.
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki lekko zmiazdzyc ,przełozyć do sloja,dodać gozdziki,rodzynki,,cynamon i wanilię rozciętą wzdłuż na pół i zalać spirytusem.Zamknąc słój i pozostawić w cieple na 2 miesiące,często nim wstrzasając.Następnie alkohol wlać do innego słoja,a owoce zasypać cukrem,dodać miód i odstawić na 5-6 dni.Gdy cukier się rozpuści,zlać syrop,przefiltrować pzez lejek z gazikiem,połaczyć z nalewem owocowym oraz listkowką.pozostawić w chłodzie na ok.6 miesięcy.Dopiero po 6 miesiącach przelać do butelek,nalewka bedzie wówczas prawdziwie wyborna.Przechowywana długo po rozlaniu również staje się coraz lepsza.

Porady

Jeśli nie mamy listkówki możemy ja zastąpić żytniówką. Czarna porzeczka to największe źrodło witaminy C .Zawiera również witaminy B, P, prowitaminy A. Jest źródłem pektyn, kwas ortofosforowego, garbników, soli potasu i żelaza. Dzięki temu jest nieocenionym środkiem zapobiegawczym w tworzeniu rakotwórczych nitrozoamin. Hamuje powstawanie w organizmie toksycznych związków wywołujących mutacje genów prowadzących do chorób nowotworowych. W leczeniu czarną porzeczką wykorzystuje się zarówno surowe owoce jak i liście. Owoce stosowane są przy chorobach reumatycznych, gościu, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Natomiast napary z liści przyspieszają wydalanie toksyn i regulują pracę nerek. Poza poważnymi schorzeniami czarna porzeczka jest również stosowana w łagodzeniu objawów anginy, chronicznego kaszlu, a także wzmacnia i pobudza do działania nasz układ immunologiczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Nalewka Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować