4.5 (196 ocen)
Porady
Jeśli nie mamy listkówki możemy ja zastąpić żytniówką. Czarna porzeczka to największe źrodło witaminy C .Zawiera również witaminy B, P, prowitaminy A. Jest źródłem pektyn, kwas ortofosforowego, garbników, soli potasu i żelaza. Dzięki temu jest nieocenionym środkiem zapobiegawczym w tworzeniu rakotwórczych nitrozoamin. Hamuje powstawanie w organizmie toksycznych związków wywołujących mutacje genów prowadzących do chorób nowotworowych. W leczeniu czarną porzeczką wykorzystuje się zarówno surowe owoce jak i liście. Owoce stosowane są przy chorobach reumatycznych, gościu, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Natomiast napary z liści przyspieszają wydalanie toksyn i regulują pracę nerek. Poza poważnymi schorzeniami czarna porzeczka jest również stosowana w łagodzeniu objawów anginy, chronicznego kaszlu, a także wzmacnia i pobudza do działania nasz układ immunologiczny.
Komentarze