Smorodinówka-nalewka z czarnej porzeczki

4.49 (154 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Klasyczna nalewka z czarnej porzeczki,sezon na porzeczkę przed nami polecam!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1,5 kg owocu czarnej porzeczki
    30 dag cukru
    1,5 litra wódki
    1/4 litra spirytusu 90%
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki Likiery

Smorodinówka-nalewka z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce oczyszczamy z szypułek płuczemy i osuszamy na sicie.

    Wkładamy do dużego słoja lub gąsiorka małego jak na wino przesypać cukrem zamieszać gąsiorkiem aby cukier równomiernie pokrył owoce zamknąć hermetycznie i postawić w nasłonecznionym ciepłym miejscu na miesiąc aby owoce puściły sok.

    Następnie po upływie miesiąca sok zlewamy np do butelki czy innego naczynia wkładamy na dno do lodówki a owoce w gąsiorku zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie.



    Zlewamy nalewkę z wódką ,owoce wyrzucamy ,dodajemy sok z lodówki zalewamy spirytusem ,zamykamy szczelnie i wszystko razem zostawiamy na 2 miesiące.



    Po tym czasie sklarować przez bibułę filtracyjną co najmniej 2 razy i rozlać do czystych suchych butelek.

Porady

Można ją zrobić również zimą z mrożonych owoców czarnej porzeczki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować