Naleśnikowe listy

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Naleśniki ze szpinakiem nie muszą byc nudne.Mogą mieć wygląd koperty/listu,który przecież trzeba otworzyć i...zjeść.Dzieciom się podoba.Sprawdziłam;-)Do ciasta naleśnikowego dodaję ziół.Pycha!

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna (np. tortowa ): 1 szklanka
    - mleko 3,2 %: 1 szklanka
    - jajko-surowe: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - zioła prowanslaskie, oregano: 2 łyżki
    - olej rzepakowy: 3 łyżki
    - szpinak świeży (duży pęczek szpinaku świeżego): 1 pęczek
    - ser biały półtłusty: 300 gramów
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 1 pęczek
    - czosnek (ząbki): 1 ząbek
    - szczypiorek cienki/pęczek: 1 pęczek

    - sól prowansalska Kamis: 2 szczypty
    - serek mascarpone: 6 łyżeczek
    - jogurt naturalny gęsty: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Ser

Naleśnikowe listy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mąka i mleko+ jajka 1. Mąkę,mleko,jajko,zioła prowansalskie,szczyptę soli wymieszać na gładkie naleśnikowe ciasto(konsystencja śmietany).Sczypiorek umyć i posiekać.
  • naleśniki 2. Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć naleśniki.
  • szpinak 3. Po usmażeniu naleśników zblanszować (krótko przesmażyć)szpinak.
    Do małej miski wrzucić biały ser,doprawić solą prowansalską i świeżo zmielonym pieprzem.Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do twarogu,wymieszać.
  • naleśniki ze szpinakiem 4. Naleśniki posmarować twarogiem,na nim ułożyć szpinak,składać w koperty.
  • naleśnikowe listy 5. Serek mascarpone wymieszać z naturalnym jogurtem.Smarować nim koperty naleśnikowe,a na nich układać szczypiorek tworząc wzór koperty.Podawać ciepłe.Każdy rodzic chciałby,aby dzieci jadły zdrowo,na kinderbalu też;-)Dlaczego nie???Wystarczy odrobina fantazji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować