naleśniki ze szpinakiem w sosie grzybowym

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Naleśniki które sprawiły że spora cześć rodziny przekonała się do szpinaku. Teraz gdy przychodzą do nas w odwiedziny pytają : a będą naleśniki ze szpinakiem :-)

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
    mąka
    mleko
    odrobina oleju
    jajko
    szczypta soli
    FARSZ
    1 opakowanie mrożonego szpinaku
    1/4 kostki masła
    2 łyżki mąki
    5 - 6 ząbków czosnku
    1 kostka sera białego
    1 jajko
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie, bazylia, oregano - do smaku

    sos grzybowy
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO NALEŚNIKOWE
    Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, szczyptę soli do smaku, wbić jajko i można dodać odrobinę oleju aby później naleśniki przy smażeniu nie przyklejały się nam do patelni. Ja osobiście składniki na ciasto naleśnikowe mieszam nie odmierzając na szklanki czy według miarek ale na oko. Ciasto ma być płynne ale nie za bardzo aby nie była to sama woda i nie za gęste. Wszystko miksujemy a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Możemy zaprosić kogoś bliskiego kto dobrze czuje się w kuchni i chętnie nam pomoże( np męża, brata ) wtedy jedno zajmuje się naleśnikami, drugie zaś farszem.


    FARSZ
    Na patelni roztopić masło, dodać mąkę chwilę podsmażyć na złoto i dodać szpinak ( może być jeszcze zamrożony). Podsmażyć. Gdy szpinak nam się już ładnie rozmrozi dodać pokrojony w maleńka kosteczkę czosnek. (można również przecisnąć przez praskę ale jak dla mnie za dużo się go wyrzuca, wolę pokrojony). Dodajemy również przyprawy, wbijamy jajko i wszystko mieszamy. Po chwili dodajemy jeszcze kostkę sera wszystko dokładnie mieszamy. Całość dusimy jeszcze kilka minut (ja duszę czasem ok 10-15 minut).
    gotową masą smarujemy każdy naleśnik, składamy na pół i jeszcze raz na pół. Gotowe naleśniki układamy na talerzu i polewamy sosem grzybowym.Można udekorować paroma listkami natki pietruszki. Życzę smacznego i mam nadzieję że już od tej pory szpinak nie będzie nam się kojarzył z papką z przedszkola ale z czymś naprawdę smacznym, do czego chętnie będziemy wracali.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować