Naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym.

4.5 (180 ocen)

  • 35 min

Łatwe i pyszne danie, które można podać zarówno na rodzinny obiad jak i romantyczną kolację.

  • 35 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    150 g mąki,
    2 jajka,
    250 ml mleka,
    szczypta soli,
    woda mineralna gazowana,
    masło lub olej roślinny do smażenia,
    roztrzepane białko

    Nadzienie:
    1 kawałek gorgonzoli (może być Lazur),
    1 serek topiony (100g),
    1/4 litra mleka,
    opakowanie szpinaku mrożonego,
    3 ząbki czosnku,
    2 łyżki śmietany,
    szczypta soli


    Sos:
    1 kawałek sera pleśniowego,
    2 serki topione po 100g,
    150 g żółtego sera,
    1/2 szklanki mleka
    2 ząbki czosnku
    sól i zioła prowansalskie do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie naleśników 1. Naleśniki:
    Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 szklanki). Dodać roztrzepane białko. Ciasto nie może być za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało się po patelni. Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.
  • szpinak z serami 2. Nadzienie:
    Szpinak połamać i wrzucić na patelnie. Mieszać od czasu do czasu aż wyparuje z niego cała woda.
    Na odparowany szpinak wrzucić jedno opakowanie sera pleśniowego i topionego. Dodać wyciśnięty czosnek. Mieszać do całkowitego połączenia. Posolić do smaku.Na sam koniec dodać śmietanę.
    Odstawić do lekkiego ostudzenia -stężeje i będzie się lepiej smarował.
  • Sos serowy gotowy do podania 3. Sos:
    Wlać do garnka mleko, dodać 1op.sera pleśniowego, serki topione i ser żółty. Posolić i dodać czosnek oraz zioła prowansalskie. Zagotować.
  • Naleśniki gotowe! 4. Smarować ciepłe naleśniki nadzieniem i zawijać w rulon. Przed podaniem każdy naleśnik przekroić ukośnie na pół położyć jeden na drugim w kształcie X i polać fantazyjnie sosem.

Porady

* Naleśniki można smażyć od razu, nie czekając 30 minut, ale najlepsze są i najlepiej się smażą naleśniki z ciasta, które “odpoczęło". * Sos można zmiksować ''żyrafą'', a jak ktoś nie ma to mieszać i czekać aż się dobrze wszystko połączy. :) * Jeżeli robię na przyjęcie to robię dzień wcześniej.Gorące układam w żaroodpornym naczyniu i szczelnie zawijam jeszcze gorące w folie. Na drugi dzień wystarczy naczynie wstawić do mikrofali i gotowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować