SERNIK Z ROSĄ

4.51 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niesamowicie delikatny i kremowy, pokryty fantastyczną bezą, na której po upieczeniu i wystygnięciu pojawia się złocista rosa.Smakuje obłędnie!Prezentuje się równie pięknie!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    ( tortownica 26 cm )

    SPÓD:
    * mąka - 1 szkl
    * cukier - 120 g
    * margaryna - 120 g
    * jajko - 1 szt
    * proszek do pieczenia - 1 szczypta
    * sól - 1 szczypta

    MASA SEROWA:
    * ser biały 3 ktornie zmielony - 750 g
    * całe jajko - 3 szt
    * żółtko - 3 szt
    * cukier - 3/4 szkl
    * olej - 0,5 szkl
    * mleko - 1,5 szkl
    * budyń śmietankowy - 90 g

    BEZA:
    * białko - 4 szt
    * cukier - 0,5 szkl



Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Beza

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    SPÓD:

    Składniki dokładnie razem zagniatamy, a przygotowanym ciastem wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do piecznia.

    Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

    MASA SEROWA:

    Wszystkie składniki wkładamy do miski, miksujemy przez ok. 5 minut, do uzyskania gładkiej, puszystej masy.

    Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 50-60 minut.

    BEZA:

    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy na sernik po 50 minutach pieczenia.

    Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut.

    Uwaga!

    W czasie kiedy beza jest już w trakcie pieczenia obserwujemy sernik!

    Beza ma być złocista, ale nie może się spiec, ponieważ rosa nie wyjdzie!

    Czas pieczenia zależy od mocy naszego piekarnika.

    Gotowy sernik wyciągamy do ostudzenia - rosa pojawi się dopiero na ostudzonym serniku!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować