Sernik z rosą

4.5 (148 ocen)

Ten sernik bardzo często pojawia się na moim stole. Jest bardzo delikatny i po prostu rozpływa się w ustach. Uwielbiam te kropelki rosy.

Składniki:


  • Kruche ciasto:
    200 g mąki pszennej T500
    100 g margaryny
    110 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Masa serowa:
    1 kg twarogu z wiaderka
    1,5 szkl oleju
    1,5 szkl mleka
    2 budynie waniliowe b/c
    1 szkl cukru
    1 całe jajko
    5 żółtek
    Beza
    5 białek
    0,5 szkl cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Beza

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: zimną margarynę, mąkę, cukry, jajko i proszek do pieczenia zagnieść. Przełożyć i równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha o wymiarach 35*27 cm. Spód podpiec w 180 stopniach 20 minut. Ja piekłam z termoobiegiem.

    Masa serowa: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie umieścić w misie miksera i na wolnych obrotach zmiksować na jednolitą masę. Nie miksujemy zbyt długo i mocno żeby nie napowietrzyć za bardzo masy. Masę serową (jest lejąca) wylać na ciepły podpieczony spód. Ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 40 minut w 180 stopniach. Krótko przed końcem pieczenia ubić białka na sztywno stopniowo dosypywać cukier i miksować do momentu aż białka będą sztywne i lśniące. Masę białkową równomiernie rozsmarować na gorącym serniku. Temperaturę zmniejszyć do 170 stopni i piec około 12-15 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Po około godzinie powinna już pokazywać się rosa.

Porady

Jeśli za długo lub w zbyt wysokiej temperaturze będziemy piec sernik rosa może się nie zrobić. Brak rosy nie ma wpływu na smak sernika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować