Mielone z piekarnika nadziewane gotowanym jajkiem i koperkiem

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób

Tradycyjne mielone tym razem po metamorfozie - nie dość, że pieczone pieczone w piekarniku, to jeszcze z dodatkiem pysznego farszu, zapieczone pod serową pierzynką.

  • 60 min
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • KOTLETY:

    800 g mięsa mielonego
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 bułka
    1 jajo
    sól
    pieprz


    FARSZ:

    3 jaja
    2 łyżki posiekanego koperku
    100 g startego sera żółtego
    2 łyżki majonezu


    PONADTO:

    olej
    50 g startego sera żółtego
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Mielone z piekarnika nadziewane gotowanym jajkiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w wodzie.
    Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
    Mięso połączyć z jajkiem, przyprawić, dodać namoczoną, lekko odciśniętą bułkę, pokrojoną cebulę i czosnek. Wyrobić.

    Jajka ugotować na twardo, obrać, wystudzić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jajka połączyć z majonezem, startym serem i posiekanym koperkiem, dokładnie wymieszać.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Z mięsa zrobić 9 równych kulek, w każdej zrobić wgłębienie dnem szklanki.
    Farsz podzielić również na 9 porcji, z każdej uformować w dłoniach kulkę, włożyć do mięsa, delikatnie docisnąć.

    Piec w 180 stopniach ok 30 minut. Po 30 minutach posypać startym serem. Zapiec kolejne 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Jajka Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować