Tradycyjne mielone tym razem po metamorfozie - nie dość, że pieczone pieczone w piekarniku, to jeszcze z dodatkiem pysznego farszu, zapieczone pod serową pierzynką.
60 min
Dla 9 osób
Składniki:
KOTLETY:
800 g mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 bułka
1 jajo
sól
pieprz
FARSZ:
3 jaja
2 łyżki posiekanego koperku
100 g startego sera żółtego
2 łyżki majonezu
Mielone z piekarnika nadziewane gotowanym jajkiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć w wodzie.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Mięso połączyć z jajkiem, przyprawić, dodać namoczoną, lekko odciśniętą bułkę, pokrojoną cebulę i czosnek. Wyrobić.
Jajka ugotować na twardo, obrać, wystudzić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jajka połączyć z majonezem, startym serem i posiekanym koperkiem, dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z mięsa zrobić 9 równych kulek, w każdej zrobić wgłębienie dnem szklanki.
Farsz podzielić również na 9 porcji, z każdej uformować w dłoniach kulkę, włożyć do mięsa, delikatnie docisnąć.
Piec w 180 stopniach ok 30 minut. Po 30 minutach posypać startym serem. Zapiec kolejne 10 minut.
Komentarze