Myśliwska kieszeń

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 20 min

Tę wyśmienitą pieczeń podaję na rodzinny obiad lub na uroczystą kolację.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg chudego surowego boczku
    25 dag suszonych śliwek bez pestek
    duże winne jabłko
    sok z cytryny
    cukier
    2 łyżki sosu sojowego
    sól, pieprz
    imbir
    łyżka smalcu
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Myśliwska kieszeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i imbirem. Skrapiamy sosem sojowym. Chłodzimy godzinę.
  • Myśliwska kieszeń 2. Śliwki sparzamy. Jabłko obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy cukrem.
  • Myśliwska kieszeń 3. Na boczku kładziemy owoce. Brzegi zawijamy do środka, spinamy wykałaczkami. Wkładamy do posmarowanego smalcem naczynia żaroodpornego. Pieczemy 70 minut w 180 °C, od czasu do czasu polewając powstałym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Imbir Śliwki Sos sojowy

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować