Tę wyśmienitą pieczeń podaję na rodzinny obiad lub na uroczystą kolację.
2 godz. 20 min
Składniki:
1,5 kg chudego surowego boczku
25 dag suszonych śliwek bez pestek
duże winne jabłko
sok z cytryny
cukier
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
imbir
łyżka smalcu
Myśliwska kieszeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i imbirem. Skrapiamy sosem sojowym. Chłodzimy godzinę.
2.Śliwki sparzamy. Jabłko obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy cukrem.
3.Na boczku kładziemy owoce. Brzegi zawijamy do środka, spinamy wykałaczkami. Wkładamy do posmarowanego smalcem naczynia żaroodpornego. Pieczemy 70 minut w 180 °C, od czasu do czasu polewając powstałym sosem.
Komentarze