Przepyszna zupka na kościach, które zostały nam po rozbieraniu tuszki dzika. Postanowiłam zrobić zupę myśliwego ;) z kiełbasą z dzika, pieczarkami (można zastąpić leśnymi grzybami), kapustą kiszoną
Składniki:
1 kość od łopatki dzika
2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
1 mała pietruszka
4 ziemniaki
300 g pieczarek
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 cebula
300 g kapusty kiszonej
4 małe liście laurowe
4 ziela angielskie
kilka ziaren pieprzu
Sól i pieprz czarny mielony do smaku
1 płaska łyżeczka kminku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
Zupa myśliwska na dziku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać ziele, pieprz i liście laurowe. Gotować 2 godziny na małym ogniu.
W tym czasie przygotować warzywa. Marchew, ziemniaki, pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Seler umyć i też pokroić. Wrzucić do wywaru i gotować do miękkości.
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na 2 łyżkach masła, wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć aż odparują i lekko się zrumienią. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdjąć z ognia. Całą zawartość rondla wrzucić do zupy, wtedy gdy warzywa będą miękkie.
Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, poszatkować. Kiełbasę z dzika pokroić w kosteczkę. Oba składniki wrzucić do zupy, doprawić kminkiem i gotować jeszcze 10 minut.
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką i ziołami.
Komentarze