Zupa myśliwska na dziku

4.47 (187 ocen)

Przepyszna zupka na kościach, które zostały nam po rozbieraniu tuszki dzika. Postanowiłam zrobić zupę myśliwego ;) z kiełbasą z dzika, pieczarkami (można zastąpić leśnymi grzybami), kapustą kiszoną

Składniki:


  • 1 kość od łopatki dzika
    2 marchewki
    1 łodyga selera naciowego
    1 mała pietruszka
    4 ziemniaki
    300 g pieczarek
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    300 g kapusty kiszonej
    4 małe liście laurowe
    4 ziela angielskie
    kilka ziaren pieprzu
    Sól i pieprz czarny mielony do smaku
    1 płaska łyżeczka kminku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka majeranku
Wystaw ocenę:

4.47 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapusta kiszona

Zupa myśliwska na dziku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać ziele, pieprz i liście laurowe. Gotować 2 godziny na małym ogniu.

    W tym czasie przygotować warzywa. Marchew, ziemniaki, pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Seler umyć i też pokroić. Wrzucić do wywaru i gotować do miękkości.

    Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na 2 łyżkach masła, wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć aż odparują i lekko się zrumienią. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdjąć z ognia. Całą zawartość rondla wrzucić do zupy, wtedy gdy warzywa będą miękkie.

    Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, poszatkować. Kiełbasę z dzika pokroić w kosteczkę. Oba składniki wrzucić do zupy, doprawić kminkiem i gotować jeszcze 10 minut.

    Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką i ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Dziczyzna Dzik Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować