Musztardowy gulasz z dynią w chlebowych miseczkach

0 (0 ocen)

  • Średni

Jesienny, dyniowy gulasz z indyka i własnoręcznie zrobione chlebowe miseczki

  • Średni

Składniki:

  • CHLEBOWE MISECZKI:
    - mąka pszenna: 600 gramów
    - ciepła woda: 300 mililitrów
    - oliwa: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - drożdże instant: 7 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - mleko: 1 łyżka
    GULASZ:
    - mięso z udźca indyka: 0.5 kilograma
    - miąższ z dyni: 0.5 kilograma
    - olej: 2 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 4 ząbki
    - sos Worcestershire: 2 łyżki
    - musztarda miodowa: 2 łyżki
    - musztarda sarepska: 1 łyżka
    - musztarda francuska: 1 łyżka
    - płatki chili: 0.5 łyżki
    - sól i pieprz do smaku: 1 sztuka
    - gałązki rozmarynu: 5 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Musztardowy gulasz z dynią w chlebowych miseczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miseczki chlebowe 1. W misce mieszamy mąkę z wodą, oliwą, solą, cukrem i drożdżami. Wyrabiamy dłońmi, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką, ciasto dzielimy na 4 równe części, z każdej odrywamy fragment wielkości orzecha laskowego, z których formujemy małe kuleczki. Każdy z czterech dużych kawałków ciasta rozpłaszczamy na kształt koła, zbieramy brzegi do środka jak sakiewkę, wyrównujemy, odwracamy na drugą stronę, znowu rozpłaszczamy z zbieramy brzegi do środka, jak sakiewkę. Formujemy kule, które nieco spłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, małe kulki, również tam kładziemy, całość przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
    Żółtko roztrzepujemy widelcem, dodajemy łyżkę mleka, i po wymieszaniu, smarujemy tym wyrośnięte mini chlebki. Smarujemy też małe kuleczki, które umieszczamy teraz na wierzchu każdego chlebka. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut.
    Z ostudzonych chlebków, ostrym nożem, ścinamy wierzch, wydrążamy środek i chlebowe miseczki są gotowe.
  • 2. Mięso z indyka kroimy w kostkę, czosnek po obraniu kroimy w cieniutkie plasterki, a obraną cebulę w pióra. Dwie z gałązek rozmarynu drobno siekamy. Mieszamy wszystkie rodzaje musztardy z sosem Worcestershire, olejem i chili. Powstałą marynatą dokładnie nacieramy mięso wymieszane z posiekanym rozmarynem, cebulą i czosnkiem. Zostawiamy na 2 godziny.
    Mięso ze wszystkimi dodatkami przekładamy na patelnię, i całość smażymy na średnim ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dorzucamy resztę rozmarynu i dynię pokrojoną w kostkę. Całość mieszamy i dusimy jeszcze przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy w chlebowych miseczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Musztarda Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować