Musztardowy gulasz z dynią w chlebowych miseczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszamy mąkę z wodą, oliwą, solą, cukrem i drożdżami. Wyrabiamy dłońmi, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką, ciasto dzielimy na 4 równe części, z każdej odrywamy fragment wielkości orzecha laskowego, z których formujemy małe kuleczki. Każdy z czterech dużych kawałków ciasta rozpłaszczamy na kształt koła, zbieramy brzegi do środka jak sakiewkę, wyrównujemy, odwracamy na drugą stronę, znowu rozpłaszczamy z zbieramy brzegi do środka, jak sakiewkę. Formujemy kule, które nieco spłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, małe kulki, również tam kładziemy, całość przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Żółtko roztrzepujemy widelcem, dodajemy łyżkę mleka, i po wymieszaniu, smarujemy tym wyrośnięte mini chlebki. Smarujemy też małe kuleczki, które umieszczamy teraz na wierzchu każdego chlebka. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Z ostudzonych chlebków, ostrym nożem, ścinamy wierzch, wydrążamy środek i chlebowe miseczki są gotowe.
2.Mięso z indyka kroimy w kostkę, czosnek po obraniu kroimy w cieniutkie plasterki, a obraną cebulę w pióra. Dwie z gałązek rozmarynu drobno siekamy. Mieszamy wszystkie rodzaje musztardy z sosem Worcestershire, olejem i chili. Powstałą marynatą dokładnie nacieramy mięso wymieszane z posiekanym rozmarynem, cebulą i czosnkiem. Zostawiamy na 2 godziny.
Mięso ze wszystkimi dodatkami przekładamy na patelnię, i całość smażymy na średnim ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dorzucamy resztę rozmarynu i dynię pokrojoną w kostkę. Całość mieszamy i dusimy jeszcze przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy w chlebowych miseczkach.
Komentarze