Wielkanocny żurek w chlebowych miseczkach

  • wyświetlono: 859 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wielkanocny żurek proponuję podać w eleganckich miseczkach przygotowanych z ciasta chlebowego. Na pewno spodoba się Waszym domownikom i wywoła radość:)

ilka_86
  • 60min

Składniki

Chlebowe miseczki:
3,5 szklanki mąki pszennej (ok. 600 g)
ponad 1 szklanka wody (ok. 300 g)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 białko + 1 żółtko do smarowania
20 g drożdży świeżych


Żurek:
1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
30 dag kiełbasy
zakwas na żur (nie podam ilości, gdyż zawsze wlewam "na oko")
1 marchewka
2 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
liść laurowy
pieprz
2-3 łyżki śmietany 12% (lub 18%)
jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocny żurek w chlebowych miseczkach

  • Żurek w chlebowych miseczkach21. Chlebowe miseczki:
    Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z cukrem, dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. Wyrabiam ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę wyrastania. Po tym czasie dzielę ciasto na 4 równe części. Z każdej odejmuję 12 g (na pompony bułeczek). Kulki ciasta rozpłaszczam na kształt koła i zbieram brzegi do środka, tak, aby uformować sakiewkę. Dzięki temu bułeczki będą naprężone i urosną do góry. Łączeniem do dołu układam na papierze do pieczenia i ostawiam na ok. 30 minut wyrastania. Smaruję żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżeczkami wody. Dekoruję pomponikami z ciasta. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 25-30 minut, aż będą rumiane. Odstawiam by przestygły, nożem odcinam wierzch i wyjmuję miąższ ze środka.
  • Żurek w chlebowych miseczkach32. Żurek:
    Kiełbasę kroję na plasterki. Marchewkę i czosnek obieram. Wkładam warzywa i kiełbasę do garnka, zalewam gorącym wywarem. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Gotuję ok. 10-15 minut. Wlewam stopniowo zakwas na żurek, próbuję, w razie czego dolewam więcej, tak aby otrzymać odpowiedni smak (ja lubię dość kwaśny). Doprowadzam do zagotowania. Wsypuję majeranek, dodaję śmietanę i ponownie doprowadzam do zagotowania. Marchewkę wyjmuję, kroję w plasterki. Ugotowane jajka obieram i kroję w plasterki.
  • Żurek w chlebowych miseczkach43. Do wydrążonych miseczek chlebowych wlewam zupę, dekoruję plasterkami marchewki, jajka i kiełbasy oraz natką pietruszki. Od razu podaję.

Porady

Bułeczki możecie upiec kilka dni wcześniej, a potem tylko wydrążyć ich zawartość i napełnić zupą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylakonkurs_wielkanocnyZupa wielkanocna

Komentarze

Podobne przepisy

image-0vtleoh

Dodane przez: anita176

Wielkanocny chlebowy zajączek

Ten zajączek jest nieodłącznym...

image-1vogblh

Dodane przez: anita176

Wielkanocna pisanka chlebowa

Wspaniale prezentuje się na wielkanocnym...

żurek na chlebie razowym

Dodane przez: Neblina36

wielkanocny żurek na chlebie razowym

Mój pyszny wielkanocny żurek ma...

żurek w chlebie

Dodane przez: majka190382

TRADYCYJNY ŻUREK W CHLEBIE

Pyszny żurek,smak mojego dzieciństwa.Taki...

żurek w chlebie

Dodane przez: Maggie79

ŻUREK W CHLEBKU

tradycyjna zupa wielkanocna, równie...

Jajka w cieście chlebowym

Dodane przez: akrobatka22

Jajka w cieście chlebowym

Pomysłowe jajka owinięte w ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE