Wielkanocny żurek w chlebowych miseczkach

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wielkanocny żurek proponuję podać w eleganckich miseczkach przygotowanych z ciasta chlebowego. Na pewno spodoba się Waszym domownikom i wywoła radość:)

  • 60 min

Składniki:

  • Chlebowe miseczki:
    3,5 szklanki mąki pszennej (ok. 600 g)
    ponad 1 szklanka wody (ok. 300 g)
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka soli
    1 białko + 1 żółtko do smarowania
    20 g drożdży świeżych


    Żurek:
    1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
    30 dag kiełbasy
    zakwas na żur (nie podam ilości, gdyż zawsze wlewam "na oko")
    1 marchewka
    2 ząbki czosnku
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżeczka majeranku
    liść laurowy
    pieprz
    2-3 łyżki śmietany 12% (lub 18%)
    jajka ugotowane na twardo

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pieczywo

Wielkanocny żurek w chlebowych miseczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żurek w chlebowych miseczkach2 1. Chlebowe miseczki:
    Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z cukrem, dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. Wyrabiam ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę wyrastania. Po tym czasie dzielę ciasto na 4 równe części. Z każdej odejmuję 12 g (na pompony bułeczek). Kulki ciasta rozpłaszczam na kształt koła i zbieram brzegi do środka, tak, aby uformować sakiewkę. Dzięki temu bułeczki będą naprężone i urosną do góry. Łączeniem do dołu układam na papierze do pieczenia i ostawiam na ok. 30 minut wyrastania. Smaruję żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżeczkami wody. Dekoruję pomponikami z ciasta. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 25-30 minut, aż będą rumiane. Odstawiam by przestygły, nożem odcinam wierzch i wyjmuję miąższ ze środka.
  • Żurek w chlebowych miseczkach3 2. Żurek:
    Kiełbasę kroję na plasterki. Marchewkę i czosnek obieram. Wkładam warzywa i kiełbasę do garnka, zalewam gorącym wywarem. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Gotuję ok. 10-15 minut. Wlewam stopniowo zakwas na żurek, próbuję, w razie czego dolewam więcej, tak aby otrzymać odpowiedni smak (ja lubię dość kwaśny). Doprowadzam do zagotowania. Wsypuję majeranek, dodaję śmietanę i ponownie doprowadzam do zagotowania. Marchewkę wyjmuję, kroję w plasterki. Ugotowane jajka obieram i kroję w plasterki.
  • Żurek w chlebowych miseczkach4 3. Do wydrążonych miseczek chlebowych wlewam zupę, dekoruję plasterkami marchewki, jajka i kiełbasy oraz natką pietruszki. Od razu podaję.

Porady

Bułeczki możecie upiec kilka dni wcześniej, a potem tylko wydrążyć ich zawartość i napełnić zupą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować