Duże makaronowe muszle włoskie (conchiglioni) można nadziewać zarówno farszem mięsnym, jaki wegetariańskim. Ja najbardziej lubię połączenie smaku ziół oraz białych i pleśniowych serów.
Składniki:
● 500 g makaronu duże muszle
● 200 g włoskiego sera ricotta (ewentualnie inny biały gładki twarożek)
● 100 g sera rokpol lub innego pleśniowego
● 100 g sera typu camembert
● pęczek bazylii
● pęczek natki pietruszki
● śmietana
● kilka suszonych pomidorów (w oliwie)
● sól
● pieprz
Muszle serowe z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski ścieramy na
tarce o dużych oczkach sery
pleśniowe, dodajemy ricottę
i wyrabiamy na gładką masę.
2.Zioła opłukujemy, drobno
siekamy i dodajemy do masy.
3.Pomidory osączamy z oliwy
i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy
do sera z ziołami.
4.Wyrabiamy na jednolitą masę
i doprawiamy do smaku solą
i pieprzem. Jeśli masa jest za
gęsta, dodajemy 2-3 łyżki śmietany.
Odstawiamy na kilkanaście
minut.
5.Muszle makaronowe gotujemy
w lekko osolonej wodzie al
dente, tak jak podano na opakowaniu.
Odcedzamy, hartujemy
zimną wodą i osączamy.
6.Rękaw do nadziewania napełniamy
masą i wypełniamy
nią każdą muszlę.
7.Muszle układamy w natłuszczonej
formie i zapiekamy ok.
20-30 min, aż się zrumienią.
Komentarze