Muszle serowe z bazylią

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Duże makaronowe muszle włoskie (conchiglioni) można nadziewać zarówno farszem mięsnym, jaki wegetariańskim. Ja najbardziej lubię połączenie smaku ziół oraz białych i pleśniowych serów.

Składniki:

  • ● 500 g makaronu duże muszle
    ● 200 g włoskiego sera ricotta (ewentualnie inny biały gładki twarożek)
    ● 100 g sera rokpol lub innego pleśniowego
    ● 100 g sera typu camembert
    ● pęczek bazylii
    ● pęczek natki pietruszki
    ● śmietana
    ● kilka suszonych pomidorów (w oliwie)
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Muszle serowe z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski ścieramy na
    tarce o dużych oczkach sery
    pleśniowe, dodajemy ricottę
    i wyrabiamy na gładką masę.
  • 2. Zioła opłukujemy, drobno
    siekamy i dodajemy do masy.
  • 3. Pomidory osączamy z oliwy
    i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy
    do sera z ziołami.
  • 4. Wyrabiamy na jednolitą masę
    i doprawiamy do smaku solą
    i pieprzem. Jeśli masa jest za
    gęsta, dodajemy 2-3 łyżki śmietany.
    Odstawiamy na kilkanaście
    minut.
  • 5. Muszle makaronowe gotujemy
    w lekko osolonej wodzie al
    dente, tak jak podano na opakowaniu.
    Odcedzamy, hartujemy
    zimną wodą i osączamy.
  • Muszle serowe z bazylią 6. Rękaw do nadziewania napełniamy
    masą i wypełniamy
    nią każdą muszlę.
  • 7. Muszle układamy w natłuszczonej
    formie i zapiekamy ok.
    20-30 min, aż się zrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować