Muszle szpinakowo - serowe Agi

0 (0 ocen)

  • 50 min

Witam, z radością chciałam podzielić się przepisem na danie, które ostatnio często pojawiało się na stole w moim domu. Szczególną jego zaletą jest to, że zawarty w środku szpinak ma mnóstwo witamin. Wymyśliłam je sama, ponieważ chciałam przekonać partnera, by częściej jadał szpinak.

  • 50 min

Składniki:

  • 20 muszelek makaronowych ( największe jakie są dostępne ) 1 cebula pokrojona drobno paczka świeżego szpinaku ( 450 gram ) oliwa z oliwek sól, pieprz 1 kulka sera mozarella 25 g utartego parmezanu 100 gram sera Lazur ( z niebieską pleśnią ) lub innego sera typu camembert
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Muszle szpinakowo - serowe agi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron muszelki ugotować na al dente, następnie odcedzić i skropić oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, tak by muszle nie posklejały się. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulkę i solimy. Następnie dodajemy szpinak ( można wcześniej go rozdrobnić ). Dusimy tak przez kilka minut, aby liście szpinaku zwiędły. Doprawiamy ponownie solą i pieprzem. Odstawiamy. Bierzemy miseczkę i mieszamy trzy rodzaje sera - szarpiemy mozarellę na małe kawałeczki, rozdrabniamy lazura i łączymy z utartym już parmezanem. Napełniamy muszle makaronowe najpierw szpinakiem z cebulą, później na górę dajemy mieszankę serową. Tak wypełnione muszle kładziemy na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek i dajemy do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 180 stopni ( termoobieg) i pieczemy około 13 minut. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować