Muffiny wytrawne

0 (0 ocen)

Popularne babeczki wcale nie muszą być na słodko

Składniki:

  • - Cebula 1 szt.
    - Szynka 10 dag
    - Ser żółty tarty 1 szklanka
    - Mąka pszenna 3/4 szklanki
    - Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    - Sól 1/4 łyżeczki
    - Jajko 1 szt.
    - Mleko 1/4 szklanki
    - Jogurt naturalny 1/4 szklanki
    - Cukier 1/4 łyżeczki
    - Olej 3 łyżki
    - Bazylia
    - Pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Szynki Ser

Muffiny wytrawne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz szynkę na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek. Podsmażamy na rumiano i zdejmujemy w ognia.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 3. Do miski z sypkimi składnikami dodajemy jajko, jogurt naturalny oraz mleko. Wszystko dokładnie miksujemy.
  • 4. Do miski z ciastem dosypujemy starty ser, podsmażoną szynkę i cebulę, szczyptę bazylii, szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy łyżką.
  • 5. Ciasto przekładamy do ¾ wysokości foremek do muffinek (z podanej porcji wyszło mi 11 babeczek). Układamy je na blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut (do zarumienienia wierzchu babeczek).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Sery Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować