Muffiny wytrawne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz szynkę na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek. Podsmażamy na rumiano i zdejmujemy w ognia.
2.Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy.
3.Do miski z sypkimi składnikami dodajemy jajko, jogurt naturalny oraz mleko. Wszystko dokładnie miksujemy.
4.Do miski z ciastem dosypujemy starty ser, podsmażoną szynkę i cebulę, szczyptę bazylii, szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy łyżką.
5.Ciasto przekładamy do ¾ wysokości foremek do muffinek (z podanej porcji wyszło mi 11 babeczek). Układamy je na blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut (do zarumienienia wierzchu babeczek).
Komentarze