Pyszne i proste w wykonaniu muffiny z ziemniakami i mięsem mielonym. Podawane z sosem czosnkowym i lekką surówką są wyśmienitym daniem.
Składniki:
Masa ziemniaczana:
1 kg ziemniaków
1 łyżeczka masła
100 ml śmietany 18%
15 dag startego sera żółtego gouda
1/2 pęczka koperku
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
ostra i słodka papryka
Masa mięsna:
40 dag mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
1/2 pęczka zielonej cebulki
15 dag wędzonego boczku
2 jajka
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
ostra i słodka papryka
Dodatkowo:
silikonowe foremki na muffiny
rękaw cukierniczy
Wytrawne muffiny z ziemniakami i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy masło, śmietanę, jajka, mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy starty ser żółty , posiekany koperek, przyprawiamy do smaku, wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę, przekładamy do worka cukierniczego.
2.Do mielonego mięsa wbijamy jajka, dodajemy umytą, osuszoną, posiekaną cebulkę zieloną, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek, przyprawimy do smaku. Wyrabiamy na jednolitą masę.
3.Do foremek na muffiny wyciskamy do 1/3 wysokości ziemniaki, nakładamy do 2/3 wysokości mięsa mielonego.
4.Na mięso wyciskamy ziemniaki. Pieczemy w 170*C, na złoty kolor, ok 35 min.
Komentarze