Muffinki cukiniowe z krakersową posypką

5 (164 ocen)

Warzywne babeczki na słono, które doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie, lekką kolację, czy imprezową przekąskę. Nie są zbyt trudne do zrobienia, a efekt końcowy jest zaskakujący! Dzięki krakersowej posypce są jeszcze smaczniejsze.

Składniki:

  • - 110 g mąki pszennej,
    - średnia cukinia,
    - ok. 90 ml mleka,
    - 2 łyżki stopionego masła,
    - łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 1/2 łyżeczki soli,
    - po sporej szczypcie oregano i czarnego pieprzu,
    - 3 łyżki startego, ostrego żółtego sera,
    - 2 prostokątne, solone krakersy.
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Przekąski

Muffinki cukiniowe z krakersową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę czarnego pieprzu i oregano oraz sól, dokładnie mieszamy.
    Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, lekko odciskamy z soku, który się wytworzył w czasie ścierania.
  • 2. W suchych składnikach robimy wgłębienie, wsypujemy startą cukinię, 2 łyżki startego, żółtego sera, dodajemy masło i stopniowo wlewamy mleko, tyle by utworzyło się bardzo gęste, wilgotne ciasto, dokładnie mieszamy.
  • 3. Krakersy łamiemy na mniejsze kawałki, mieszamy z resztą startego, żółtego sera.
    Sześć zagłębień w formie na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami (ewentualnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą).
    Do papilotek nakładamy ciasto (nieco więcej niż 3/4 wysokości), wierzch posypujemy krakersową posypką.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez 15-20 minut (w zależności od piekarnika) na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Krakersy Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować