Warzywne babeczki na słono, które doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie, lekką kolację, czy imprezową przekąskę. Nie są zbyt trudne do zrobienia, a efekt końcowy jest zaskakujący! Dzięki krakersowej posypce są jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
- 110 g mąki pszennej,
- średnia cukinia,
- ok. 90 ml mleka,
- 2 łyżki stopionego masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- po sporej szczypcie oregano i czarnego pieprzu,
- 3 łyżki startego, ostrego żółtego sera,
- 2 prostokątne, solone krakersy.
Muffinki cukiniowe z krakersową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę czarnego pieprzu i oregano oraz sól, dokładnie mieszamy.
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, lekko odciskamy z soku, który się wytworzył w czasie ścierania.
2.W suchych składnikach robimy wgłębienie, wsypujemy startą cukinię, 2 łyżki startego, żółtego sera, dodajemy masło i stopniowo wlewamy mleko, tyle by utworzyło się bardzo gęste, wilgotne ciasto, dokładnie mieszamy.
3.Krakersy łamiemy na mniejsze kawałki, mieszamy z resztą startego, żółtego sera.
Sześć zagłębień w formie na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami (ewentualnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą).
Do papilotek nakładamy ciasto (nieco więcej niż 3/4 wysokości), wierzch posypujemy krakersową posypką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez 15-20 minut (w zależności od piekarnika) na złoty kolor.
Komentarze