1.Zagniatamy dokładnie ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na dwie blaszki 24x36 cm. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Następnie ciasto studzimy. Gdy będzie zimne, jedną część ostrożnie przekrawamy na połowę wszerz- tak aby utworzyły się z niej dwa płaty ciasta.
2.W czasie, gdy ciasto stygnie śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo i ostrożnie dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Masę wstawiamy na 20 minut do lodówki.
3.Masę kajmakową w puszcze wrzucamy do miski lub garnka z wrzątkiem (żeby się łatwo rozprowadzała)
4.Najgrubszą część ciasta zostawiamy na blaszce. Smarujemy ją 1/2 masy z bitej śmietany. Następnie przykrywamy kolejną, cieńszą warstwą ciasta i smarujemy drugą częścią masy. Kładziemy ostatnią część ciasta.
5.Ostrożnie i równo smarujemy masą kajmakową. Wysypujemy orzeszki ziemne i lekko dociskamy, żeby się przykleiły. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto tworząc linie.
Komentarze