Rogaliki snickers

4.5 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Rogaliki inspirowane słynnym batonem snickers – rozpływają się w ustach, we wnętrzu skrywają pyszne składniki, są polane mleczną polewą i obsypane orzeszkami. Kluczem do sukcesu jest sklejenie rogalika, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.

Składniki:

  • 24 sztuki
    • CIASTO:
    • 550g mąki,
    • ½ łyżeczki soli,
    • 25g świeżych drożdży,
    • 70g cukru,
    • 200ml mleka,
    • 100g masła,
    • 2 jajka,
    • NADZIENIE:
    • 120g masła orzechowego,
    • 150g masy kajmakowej,
    • 150g kremu czekoladowego,
    • POLEWA:
    • 1/2 kostki margaryny (125g),
    • 5 łyżek cukru,
    • 2,5 łyżki kakao,
    • 2 łyżki wody,
    • 1 łyżka żelatyny,
    • 4-5 łyżek gęstej śmietany 18%
    • 100g orzeszków ziemnych solonych,
    • Opcjonalnie: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Rogaliki snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki snickers 1. Masło roztapiamy i studzimy. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (powinniśmy otrzymać roztwór o gęstości śmietany). Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10 minut aż podrośnie.
  • Rogaliki snickers 2. Jajka miksujemy z pozostałym cukrem i solą. Wlewamy rozczyn i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne.
  • Rogaliki snickers 3. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość.
  • Rogaliki snickers 4. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy jeszcze 2 minuty. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na koło o grubości 5mm. Koło dzielimy na 12 części – w ten sposób uzyskamy 12 trójkątów.
  • Rogaliki snickers 5. Na każdym trójkącie układamy po pół łyżeczki kajmaku, masła orzechowego i kremu czekoladowego. Zwijamy ciasno rogalika, dokładnie zlepiamy brzegi, aby nadzienie nie wyleciało podczas pieczenia.
  • Rogaliki snickers 6. Rogaliki układamy na blaszce złączeniem do dołu. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Rogaliki układamy w pewnych odległościach od siebie, bo urosną podczas pieczenia.
    Opcjonalnie można je przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem – uzyskamy w ten sposób ładną, brązową, błyszczącą skórkę.
  • Rogaliki snickers 7. Przygotowujemy polewę. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy.
  • Rogaliki snickers 8. Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy.
  • Rogaliki snickers 9. Rogaliki układamy na kratce i polewamy przygotowaną polewą. Orzeszki ziemne siekamy i posypujemy nimi wierzch rogalików.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Masło orzechowe Orzeszki ziemne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.98 (207 ocen)

Kawowy snickers

To może cię zainteresować