Mleko owsiane

5 (187 ocen)

  • 10 godz.

Mleko owsiane wykorzystuję jako roślinny zamiennik mleka zwierzęcego do picia, do gotowania lub pieczenia. Ja najbardziej lubię je jeść z płatkami na śniadanie lub dodać je do kawy zbożowej. Takie mleko można podać również dzieciom, które maja alergię na mleko krowie.

  • 10 godz.

Składniki:

  • 1/2 szkl płatków owsianych
    3 szkl wody
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią lub cukru wanilinowego (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Bezy Przetwory

Mleko owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą i zostawiamy na noc do napęcznienia. Następnego dnia płatki dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy szczyptę soli i ewentualnie łyżeczkę cukru. Następnie mleko przecedzamy przez gęste sito lub lnianą szmatkę, pieluszkę itp. Mleko przelewamy do większej butelki lub 2 mniejszych butelek i przechowujemy w lodówce do 2 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować